Human Spaces

Spaces designed with the human in mind

Powered by: Biophilic design hub powered by Interface

Case studies

Buying into Nature – Concept Fashion Store Lochristi Ghent, Belgium, by design agency King George

The slated staircase and well-placed mirrors allow this light to bounce around the surfaces in the lower floors

Natural textures have been incorporated into the design of the desks

A vast living 8 metre high green wall in a small courtyard

Reclaimed timber tree like structures expanding up through the centre of the space

The benefits of Biophilic design are both far ranging and relevant to many building and interior typologies. The soothing psychological effect of nature has been proven to improve profit margins within retail environments. In fact shoppers’ perceptions of the value and quality of goods increases in line with the amount of greenery and vegetation within that space.

These concepts are beautifully demonstrated through the combinations of natural elements and references to nature which have been incorporated into the design of the Lochristi store by design agency King George in Ghent Belgium, creating a vibrant and playful fashion store providing many Biophilic features.

Wood has been used throughout in a variety of finished forms, to create a range of textures and to divide the space, from the parquet flooring to plank staircases to slatted counters, bringing references to nature into the store.

Wood has been used throughout in a variety of finished forms.

Most strikingly  are the reclaimed timber tree like structures expanding up through the centre of the space that seem to grow into the roof, creating a dramatic feature that brings a smile to ones face. Natural textures have been incorporated into the design of the desks, using layers and sections of various cuts of wood that en masse create tactile surfaces that draw and stimulate the senses of sight and touch.

A vast living 8 metre high green wall in a small courtyard atrium grows up between the floors providing access to dynamic nature from within this urban retail space. The outside garden is brought inside through greenhouse style partitions, which also enable natural light to filter into the lower floors. The slated staircase and well-placed mirrors allow this light to bounce around the surfaces in the lower floors increasing its impact on the shoppers who enter the space.

There are pot plants and hanging baskets with ferns and trailing ivy dotted around throughout the store encourage exploration as they lead shoppers into spaces where the clothing range can be perused. This and the other Biophilic elements can encourage shoppers to spend more time in the store as they are enticed around the space on a journey of nature inspired discovery.