Human Spaces

Spaces designed with the human in mind

Powered by: Biophilic design hub powered by Interface

Spotlight On: Vice HQ, Amsterdam

VICE HQ Amsterdam 3

Vice Media Benelux HQ by Ninetynine, photo: Ewout Huibers.

Striking images of Vice’s redesigned European headquarters in Amsterdam have made quite the impression on the internet’s design community.

The youth media brand is growing up – so its offices required a space that truly reflected the values of its creative workforce while promoting productivity and stimulating the imagination.

To capture this, Dutch practice, Ninetynine, completely stripped back Vice’s workplace by exposing once-hidden concrete floors and brick walls.

However, while the new, masculine design embraces metallic, industrial features as a way of simplifying the open-plan environment, the presence of natural elements keeps everything grounded.

Desks made of bare pine allow the Vice team to collaborate, while huge glass panes partition the open area to designate meeting rooms and private workspaces, encouraging natural light to flood into all corners of the office.

What’s more, live plants flourish throughout the headquarters, bringing nature into the more angular, engineered spaces.

By capturing fundamental characteristics of the natural world, Ninetynine has successfully melded the two different aspects of the Vice brand (and the creative industry in general): art and commerce.

By allowing both art and commerce to co-exist harmoniously in one space, Vice has built a headquarters where biophilic and practical design can be witnessed in action.

What do you think? Let us know via Twitter.

0 comments

Share your views